Det er sne overalt og det synes utenkelig at våren snart er her. Men likevel er grågjessene tilbake. Men hva i alle dager lever de av? Ikke en bar flekk!

Paret som har hekket på taket til det store skjæreredet hos Nordeng har alt besiktiget fasilitetene, så får vi da se om det blir noen unger der i år..

01.06.2009: Det ble 3 unger som overlevde turen ned fra furuen. Jeg så 3 små “dotter” som gresset med de voksne ved sjøkanten. Noen dager senere var det et voldsomt raballder mellom flere gjess – kunne se ut som om det var unge enslige, eller et ungt par som hadde mislyktes med årets kull og skulle stjele de andres unger. Det var kamp så fjær løsnet og desverre med dødelig utfall for ungene. Mange dager etter dette kunne jeg se gjessene svømme nær land og rope høylydt etter ungene. Enkelte ganger var det som om de skimtet en av ungene liggene i fjæra og svømte energisk mot ungen som viste seg å være noe helt annet – som en sovende siland, eller en strandsnipe.

Av tre unger har jeg etter dette sett kun en, og det er nå noen uker siden. Ser ut som om årets “tregås” ikke har vært like heldig som ifjor, og ender opp uten avkom i år. I år har det vært en trøstesløs dårlig forplanting, mens ifjor “vrimlet” det av unger. Tilfeldighetene rår…

20.06.2009: På formiddagen i dag så jeg 30 grågjess slappe av i Sandbukta. Av disse var det kun 3 unger. En heller dårlig formering i år. Blir spennende å se hvordan det går med Silendene – de har normalt store kull, og jeg har sett “samlemødre” har rundt 50 unger på sensommeren. Av ukjent årsak har det har vært lite unger av alle fugleslag i år. Jeg har eksempevis 10 rugekasser og 3 hulrom i trær. Av disse var det kun 3 kasser som fikk unger som forlot redet.

Last updated on 15 December 2020