Grågås – Greylag Goose (Anser anser)

Det er mange år siden en av naboene kom til meg og sa hun hadde sett en grågås legge seg til på toppen av et skjærerede. Jeg var jo en smule skeptisk og nevnte jo at den hekker på bakken. Ikke lenge etter fikk jeg bekreftet en rugende gåsemor minst 6 meter over bakken i toppen av en gammel furu, som får nord- og sønnavinden rett i fleisen. Helt utrolig at det gikk så bra som det gikk i flere år.

Ungene som da får en heftig start på livet, deisende ukontrollert fra gren til gren før de til slutt ender lett i bakken, preges av disse første timer av livet, og hunnene vil søke til det samme når de blir verpesyke.

Hver påfølgende vår kom hun tilbake til det samme redet, inntil det en dag ramlet i bakken. Skjærene ble rett og slett så lei av sin tunge snylter på taket at de flyttet til et nytt tre. Dermed ble ikke redet lenger vedlikeholdt og ble utsatt for vær og vind. Og gåsa som jo er, vel – dum som en gås, aner jo ikke hvordan man vedlikeholder et rede, og dermed gikk det ikke så bra. Dermed måtte gåsemor finne nye redekandidater, og i år endte det med at taket på naboens car-port ble uimotståelig.

Der ligger det et tykt lag med barnåler, furukvist og kongler. Et riktig så ubekvemmelig materiale, spør du meg, men denne dama mente dette var super-dupert!

Om dette er den samme gåsen som hekket på skjæreredet vet jeg ikke, men hun kom veldig tidlig og ungene var ute av redet morgenen 9 mai, så hun var målrettet. Men i og med at det kun var 4 egg og kun to av disse ble unger, kan tyde på at hun ikke er så veldig erfaren. Kanskje er det dårlig spermkvalitet hos gåsefar?

I tillegg til denne gåsen kom enda en høylydt på søken etter en hekkeplass et par uker etter at denne hadde lagt seg på redet, og jeg må jo si det er snodig å se en diger gås sitte i toppen av en furu og rope ut hva det måtte være. Hun sjekket også en redeplattform jeg har laget til fiskemåke, og det så like snodig ut, for ikke bare var plattformen uten redemateriale, men den er knøttliten i forhold til en grågås. Tidligere år har det vært et fiskemåkepar i full redebygging som måtte se alle redematerialer blafre i alle retninger av vingeslagene til den verpesyke gåsemoren. Lurer på om dette er samme gåsemor som kom i år.

Hvor hun endte opp vet jeg ikke men kanskje hun så “car-port gåsen” og da kunne legge til tak som en mulighet i planleggern sin.

I og med at to unger kom seg helskinnet ned til sjøen, vil nok denne gåsen komme tilbake neste vår.

1 mai 2022: unger klekket – en uke før fjordårets kull.
9 mai 2023: 5 unger klekket – en uke etter fjordårets kull, men en dag senere enn i 2021.
2 mai 2024: 5 unger unger klekket.

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Grågås - Greylag Goose (Anser anser)

Den høres slik ut:

Sandbukta, Svartskog, Akershus, Norway

Last updated on 3 May 2024