• Aperture: ƒ/7.1
 • Camera: Canon EOS 30D
 • Taken: 16 June, 2009 11:32
 • Focal length: 300mm
 • ISO: 200
 • Shutter speed: 1/1000 s
 • Aperture: ƒ/7.1
 • Camera: Canon EOS 30D
 • Taken: 16 June, 2009 11:32
 • Focal length: 300mm
 • ISO: 200
 • Shutter speed: 1/1000 s
 • Aperture: ƒ/7.1
 • Camera: Canon EOS 30D
 • Taken: 16 June, 2009 11:32
 • Focal length: 300mm
 • ISO: 200
 • Shutter speed: 1/1000 s

Etter mange år med færre og færre låvesvaler ble det i fjor helt stille. Veldig merkelig. Veldig stille. Veldig trist.

En dag var det to svaler som fløy over plenen i Sandbukta og utover fjorden. Etter noen dager viste det seg at de hadde bygget rede i en bod ved sjøen. Jippi! Endelig hekker de her igjen. Jeg husker at jeg som liten alltid så og hørte mange låvesvaler og at jeg likte kvittringen så godt. Ungene satt ofte i strømledningene og ventet på å bli matet og i august september ble troppene samlet til lange rekker på ledningene før de til slutt fløy sørover. Hos naboen (Madsen) hekket det årlig låvesvaler i verandaen, og hun måtte jevnlig skifte avispapir på gulvet for å ikke bli helt bæsjet ned. Heldivis var hun en som så gleden og nødvendigheten av svaler og tok all avføringen som en del av helheten og løste det på en praktisk måte. Desverre var ikke hennes vennlige innstilling nok – en sommer var de ikke der lenger og det var så stille. Når svalene var i redet og satte i gang kvittringen, var verandaen som en forsterker, og kvittringen ble kjempehøy. Det måtte ha vært øredøvende for Madsen! Svalene var ikke redde for Madsen, så hun kunne sitte og spise frokosten mens svalene fløy ut og inn, eller ble sittene på utvalgte plasser og plapre i vei.

Hos den andre naboen (Rigland) var det taksvalene som hekket. Også de ble borte og har ikke vært her igjen. Jeg håper også taksvalene kommer tilbake.

08.07.2009: Gikk i nærheten av redeplassen midt på dagen for å sjekke om det var liv etter en tid med svært mange badegjester og hetebølge. Heldigvis var adferden klar: her har vi unger, så pell deg unna!
Var bortom på kvelden og fant ut at alle ungene lå døde på bakken! Skikkelig surt, for vi trenger alle svaleunger!

Jeg kan ikke helt forstå hva som har skjedd. På en dag med dårlig vær og ingen mennesker ville det vært rart om noen skulle finne på å dra ut ungene og klaske de i bakken – rett under redet. Naboen var for noen dager siden og reparerte gjerdet, men ungene var jo der uskadd på dagen i dag. Ville også tro at om noen mislikte svalene, ville de ha revet ned redet med ungene i. At et dyr eller en fugl skulle ha halt de ut uten å spise de er også merkelig. Kan de ha fått panikk av blodsugere som midd, klegg, eller veps? Jeg la i hvertfall merke til at det var mye redemateriale under redet, og det var det ikke når det var egg der. Kan det ha vært kråke eller noe som har “lekt” seg? Men hvorfor var da ikke ungene spist…? Nei dette var merkelig, og kjempesynd.

Ingen svaleunger i år!

Håper svalene kommer tilbake til neste år og får det til da!

Skal sjekke om det er svaler på Hvitebjørn – det var jo helt stille også der i fjor.

Den høres slik ut:


  Related Photos

  No related posts.