Spurvehauk (Accipiter nisus)

25. august fikk jeg en bekymringsmelding fra naboen om at en spurvehauk (Accipiter nisus) hadde knust et vindu og var i live!

Jeg var på jobb i byen, så jeg kom ikke før endel timer senere – ved 18-tiden. Det jeg fikk se var nesten naturstridig! Et digert vindu var fullstendig knust, og hauken i live! Hauken hadde jaktet på en gråtrost, som fløy inn i vinduet først, og døde momentant. Deretter var det haukens tur som med voldsom kraft knuste vinduet og dundret inn i stuen, der blomster ble kappet i to av glassplinter og ting som sto på bordet ble feid ned på gulvet.

Hauken ble først liggende livløs på gulvet en stund før den våknet og var såpass kvikk at den kom seg ned fra terassen og inn i et kratt nedenfor der den fortsatt var når jeg kom på stedet. Naboen ringte utallige dyrevelferdstelefoner uten at noen ville eller kunne hjelpe. Veldig skuffende!

Jeg så at den hadde begge vingene i normal stilling. Ingen hang slappt ned. Været var mildt og fuktig. Altså nok vann og og ikke behov for mye mat for kroppsvarme. Jeg foreslo å la den være i det tette og beskyttende krattet, og at jeg skulle holde oppsyn med den.

Dagen etter var den langt mer kvikk og våken. Den stakk raskt av fra krattet og ut på bryggen der jeg for første gang kunne se hele fuglen og ta bilde av den før jeg rolig trakk meg unna for å ikke stresse den unødig.

Den var forsiktig med å bruk vingene når den skulle opp skråningen og var mest opptatt av å komme seg i skjul i et annet kratt.

Mest sannsynlig har den fått seg noen forstuinger, og noen skikkelig såre muskler. Da er hvile og ro eneste medisin.

Dagen etterpå var var jeg tilbake for å sjekke, men kunne ikke finne den noe sted. Jeg søkte særdeles nøye, men det var hverken tegn til kamp, fjær eller fugl, så jeg tror den klarte seg. Det er rev her, og den kan selvsagt ha klart å fange den og da ville den ha tatt den bort fra hagen for å spise eller gjemme den.

I begynnelsen av oktober så jeg en spurvehauk bli jaget av diverse fugler – forhåpentligvis samme hauk!

Den høres slik ut:


Last updated on 30 June 2024