Grønnspett (Picus viridis)

Siden jeg var liten har jeg alltid sett og hørt grønnspett (Picus viridis) her. De er støyende når de flyr og tar ingen hensyn når de velger redehull, eller sitteplass. Jeg har et stort og høyt furutre som er delvis død av tyritoppsopp, og dette treet er favorittplass til rovfugl, kråker, fiskemåker, skjærer og spetter. Når grønnspetten flyr mot toppen av treet, må de sittende fuglene pent flytte seg!

Selv om grønnspetten er viktig redebygger for andre fugler, kommer den gjerne tilbake til gamle reder og da må de som har tatt bolig pent flykte ut! Jeg har sett den “rydde” ut stærunger og spettmeisunger! Og det til tross for at den ikke har ønsket å bruke det som hekkeplass – kun som overnatting! Antaklig maken til en som hekker i næheten. De siste 2-3 årene har ingen grønnspett overnattet og jeg har lurt på om bestanden har vært i tilbakegang. Hyggelig var det derfor når 3 unger kom “deisende” ned på furustammene. De var resultatet av hekking i en osp mellom Sandbukta og Ingierstrand.

It sounds like this:Last updated on 2 July 2024