Kattugle (Strix aluco)

Over tid la jeg merke til at spesielt på ettermiddagene var det et veldig spetakkel fra flere svarttroster i samme område. Første gang jeg sjekket fant jeg ikke ut av hva slags rovdyr de kjeftet på, men ved neste besøk fikk jeg et glimt av en rovfugl. Jeg synes vingene så ensfarget brune ut og ikke stemte med kattugle. Det var på kvelden og ikke sterkt lys, så jeg antok at det kunne gjort observasjonen mørkere enn den egentlig er. Jeg sjekket uglekassen jeg har i området flere ganger, men det var ingen respons på alle knase og knekkelydene fra mine skritt i det knusktørre landskapet.

Men så en dag skimtet jeg noe stikke ut fra hullet. Det så ut som et hode. Først når jeg kom helt opp til kassa så jeg at det var stjerten til en ugle! Den rørte seg knapt, og reagerte ikke på lydene fra meg. Etterhvert hørte jeg pipelyder og skjønte at her var det kattugleunger!

Dagene gikk, og vipps ble ungene så store at de kikket ut av hullet og tittet på omgivelsene med sine digre øyne. Dyktige foreldre hadde sørget for at 3 unger nå var klare for hoppe ut av redet de neste dagene.

Jeg har bodd her i mage tiår og aldri funnet hekkeplassen til kattuglene som alltid har holdt til her. At de har akseptert en av mine uglekasser er jeg veldig glad for og med det at jeg fikk oppleve en vellykket hekkesesong.

Kattugle (Strix aluco)

Den høres slik ut:Last updated on 3 June 2024