• Aperture: ƒ/14
  • Camera: Canon EOS 30D
  • Taken: 31 May, 2009 11:59
  • Focal length: 300mm
  • ISO: 200
  • Shutter speed: 1/100 s

Etter flere somre med et gammelt stupebrett som redeplass og påfølgende katastrofer fordi også mennesker gjerne gikk ut på brettet for å fiske, har det endelig lykkes å fostre opp to unger.

Redeplass i sommer var et knøttlite utspring på en stupbratt og glatt fjellside over sjøen – rett på jordgrunnen. Ikke en eneste “luksus” artikkel å se. At ungene har klart å klatre ned og kommet seg bort til runde og åpne holmer er et under. Men så viser det seg at disse knøttsmå camo-kledte “dottene” også kan svømme om de må – og det uten svømmeføtter!

I dagene fremover får vi se om de klarer å overleve kråke- og måkeangrep…

01.06.2009: Desverre ble det ikke mange dagene disse småtassene fikk nyte livet. Ette 2-3 dager ble det stille og ingen unger har vært å se. Var det måke eller kråke som snappet seg hver sin unge som “snacks”? Eller var det nysgjerringe mennesker eller fiskere som kom for nær og skremte de på sjøen eller i dammer, så de frøs ihjel? Det er fremdeles tidlig nok i sesongen til at de kan legge et kull til, så følger med på adferden i dagene fremover for  se om det ruges på nye egg i nytt rede. Det er noen år siden sist de fikk frem unger som ble voksne. Tilfeldighetene rår.

07.06.2009: Tjeldene har gjort et nytt forsøk og 2 egg i samme grop gir håp om  at det skal bli en eller flere flyvedyktige unger i år. Men akk – etter noen få dager var det ikke lenger egg i redet.

Hva har skjedd? Lite sannsynlig at mennesker har tatt de – redeplassen er utilgjengelig og vanskelig å se. Kråke, måke, mink, katt..? Hvem vet, men borte er de og nå har nok Tjeld og Tjilde gitt opp for i år. Det er virkelig ikke lett å fostre opp et kull, nei..

Da er det bare å vente til neste år og se hva som da skjer – Tjeldene blir jo noen tiår, så noen kull må jo vokse opp..

Den høres slik ut:

    Related Photos