Rødflangre (Epipactis atrorubens)

Det er alltid oppmuntrende å finne orkideer i sitt nærområde, og dette eksemplaret er av de aller flotteste jeg har funnet.

Jeg har funnet både rødflangre og bredflangre i området, men dette er den eneste av artene som nå lever. De andre er borte enten pga plukking, turgåing, tørke, gjengroing, eller kantklipping av Ingierstrandveien. At denne ikke har lidd samme skjebne som en bredflangre noen hundre meter fra denne er ene og alene fordi kantklipperen ikke får tak i den! Den vokser nemlig i en grøft, og selv om den er over meteren høy, er den også såpass i ytterkanten av klipperens rekkevidde, at den i verste fall bare får seg en stuss i toppen.

Bredflangren reddet jeg i flere år ved at jeg plasserte noen store steiner foran planten, slik at kantklipperen skulle holde seg unna, eller få seg en karamell. Likevel forsvant bredflangren, mens denne rødflangren i år er større og kraftigere enn noen gang!

Mens jeg passet på bredflangren sto altså denne fantastiske rødflangren i mange år uten at jeg kjente til den, før naboen (Bjørn Tore Sandberg Sem) en vakker dag fortalte meg at han fant en orkide på tur med hunden! Siden da har jeg årlig sjekket planten, og i år fikk den en stor porsjon vann når juni-tørken sto på som verst. Jeg håper at noen av frøene vil spire på plasser der de kan vokse trygge for menneskelige aktiviteter.

Jeg skulle gjerne hatt bilde av hele planten, men den står så knotete til at det blir litt stykkvis og delt.

Naturlig utbredelse i Europa til Vest-Sibir og Kaukasus.

Rødflangre (Epipactis atrorubens)

Rødflangre (Epipactis atrorubens)

Rødflangre (Epipactis atrorubens)

Rødflangre (Epipactis atrorubens)