Blåbær (Vaccinium myrtillus)

Vokser overalt, og er vel en plante de fleste kjenner til når det er bærtid. Nå i blomstringstiden er humlen den som i hovedsak besøker blomstene, og er det lite vind høres dype humlevingesum overalt. Det er en ufattelig jobb disse “pelskledte” insektene gjør, og uten de blir skogen både stillere og fattigere. De andre insektene flytter seg ikke mellom blomstene i samme omfang og intensitet som humlene, og dermed blir bestøvningen dårlig og likeså bærhøsten.

Blomsten er virkelig en fiffig konstruksjon, som ikke ødelegges av hverken en regn- eller haglskur. Vannet treffer klokken, og renner ned til åpningen der de faller av. Det skal mye til at vann treffer blomsten innvendig.

Den lukter etter min nese ingentig, men hva vet vel jeg i forhold til en humle?

Naturlig utredelse i Temperert Eurasia, Vest-Canada til Vest-Nordvest/Sentral-USA .

Last updated on 3 June 2024