Osp (Populus tremula)

Tallrik og utbredt. Ospetrærne har en særegen lyd når vinden blåser i ospebladene. Når bladene har falt til bakken blir det bare lyden av vinden som suser i grenene igjen.

Enkelte ospetrær får fantastiske høstfarger som her på bildet. Når natten har vært stille og kald, får fuktigheten sette seg dråpe etter dråpe til vi ser dugg og større dråper som her. Det skal bare et lite vinddrag til før et ospeblad dingler nok til at dråpene faller av. Det er derfor det er så mange vakre former i naturen etter en stille frostnatt som den før dagen på bildet.

Modne ospetrær er viktige redeplasser for blandt annet grønnspett og svartspett, men også mindre spetter hakker ut redehull i ospene. Jeg følger hvert år med på 4-5 ospetrær og redehullene der. Et ospetre har faktisk 3 hull som er i bruk. Alt fra kjøttmeis, spettmeis, flaggspett og grønnspett til stær bruker hullene om den er ledige. Jeg har også sett gulpeballer utenfor et av ospene og det kan være kattugle som er vanlige her.

Osp (Populus tremula)

Last updated on 3 September 2023