Fiskemåke - Mew gull (Larus canus)

Dette er en av de mange fiskemåkeungene som har vokst opp ved den bratte nordøstsiden av Fyrsteilene. Her er de i le for nord- og vestavinden, og den hete ettermiddagssolen. Hettemåkene har totalt overtatt nordsiden av fyrsteilene, men har av en eller annen grunn holdt seg unna dette bratte området.

Antall hekkende sjøfugl på Fyrsteilene har vokst år etter år, og er snart på bristepunktet. Det ville ikke ha skjedd om mennesker hadde kommet i land her som de gjør ellers i naturen og som resulterer i ødelagte reder, drepte unger og iskalde egg fordi folk har satt seg til så tett opptil redene at mor ikke har turt å gå tilbake til redet sitt. Gang på gang ser vi på de andre øyene der det hekker sjøfugl at hunder slippes løs, kanoer dras opp rett over egg og unger. Så uten aktivt vakthold og sterkt vern har fuglene ikke noe å stille opp med i hekketiden, og i sær ikke når det er solrike dager.

Heldgivis har Fyrsteilene tilsynsvakten Tony Larsson. Han har i årevis jobbet iherdig for at Fyrsteilene skal være et trygt sted for hekkende sjøfugl, og det har han fått til. Ikke bare det, men også at folk kan ferdes på øya og nyte livet den byr på i hele hekketiden, uten at hekkingen forstyrres. Han snakker med alle som kommer til øya og forteller om fuglene og deres behov, og at man må holde seg til stiene. Det som burde være en selvfølgelig oppførsel overfor hekkende fugler hos alle mennesker er desverre et langt lerret å bleke, men Larsson har vist at med en vennlig og informativ tilnærming, med tett oppfølging, kan mennesker og ville dyr leve nær hverandre. Og med denne realiseringen opplever nå flere og flere mennesker gjennom sine besøk på Fyrsteilene en glede ved alle måkene og lydene deres, fordi de ser de utfolde seg helt naturlig.

Fiskemåke - Mew gull (Larus canus)

Fiskemåke - Mew gull (Larus canus)

Fiskemåke - Mew gull (Larus canus)

Fiskemåke - Mew gull (Larus canus)

Fiskemåke - Mew gull (Larus canus)

Den høres slik ut:

Last Updated on 15 January, 2022 by morten

Related Photos