Fiskemåke (Larus canus)

I år har fiskemåke (Larus canus) hatt en særdeles vellykket hekkesesong på Fyrsteilene så langt. Av tre egg som klekket har to overlevd i dette kullet, og her står de og skuer ut over den store verden. Vil de to en dag fly herfra?

Det er rekordmange fiskemåkepar på Fyrsteilene i år, og om alt går som det skal vil godt over hundre unger fly herfra når sesongen er over.

Det blir spennende å se hvor mange par som kommer hit neste sommer og hvor mange unger som blir flyvedyktige. Med tilsynsvakt Tony Larsson har Fyrsteilene blitt den nest største måkekolonien i Oslofjorden. Øya er nesten delt i to, der hettemåkene har tatt over nordsiden av øya. Fiskemåkene hekker på den bratte østsiden av nordsiden og hele sørsiden.

For hvert år blir det flere og flere par, og med det blir plassmangel et problem. Men det er nettopp slik vern skal være, for da flyter overskuddet over til områdene rundt. Desverre praktiserer ikke Norge vern av fugler og dyr på denne måten fordi det i alle nasjonalparker er jakt på fugl og dyr slik det er utenfor parkene. Det samme gjelder også havet. Norge har nasjonalparker i havet, men det er lov til jakt og fiske – til og med tråle!

I Norge er oppfatningen at dyreartene i en nasjonalpark ikke har verneverdi – ref regjeringen.no:
“Nasjonalparkene skal brukes til friluftsliv, og annen aktivitet som ikke skader verneverdiene. Man kan bl.a. gå på tur, fiske og jakte”.

Litt rundt utfordringen med [dårlilg] vern i Norge:
Utfordringer og status for arbeid med marint vern og beskyttelse i Norge | Havforskningsinstituttet 23 april 2021
Norge sier havet er vernet – samtidig pågår det utbredt fiske | NRK 13 april 2021
Det skurret for meg da jeg fant ut at jeg kunne jakte i nasjonalparken | Dagsavisen 15 desember 2020
Nå må tempoet for naturvern skrus kraftig opp | Greenpeace 26 april 2020
Nasjonalparker i Norge | regjeringen.no 25 juli 2019

Fiskemåke (Larus canus)

Fiskemåke (Larus canus)

Fiskemåke (Larus canus)

Fiskemåke (Larus canus)

Fiskemåke (Larus canus)

Fiskemåke (Larus canus)

Den høres slik ut:





Last updated on 8 November 2024