Marikåpe (Alchemilla vulgaris)

Husker at jeg som liten ble fascinert av de kraftige og vakre bladene, og jeg tok godt vare på noen individer fordi jeg skulle sikre det jeg trodde ville bli store flotte blomster. Skuffelsen var stor da blomstene viste seg å være knøttsmå, grønne og uanselige blomster. Likevel forble fascinasjonen der fordi bladene alltid holdt lenge på dugg og vanndråper og når sollyset traff bladene glitret det i ulike farger avhengig av solvinkelen.

Marikåpen vokser overalt her – i plen, veikant, skog og kratt. Jeg har ikke skilt mellom de ulike artene – det er nesten 30 ulike arter av marikåpe i Norge, og det er ingen kjapp måte å artsbestemme på (må ha rot og hel plante og helst i tiden rundt blomstring) – faktisk er dette vanskelig selv for heltidsbiologer!

Marikåpen har fra gammelt av vært brukt til medisin blant annet mot følgende plager: menstruasjonssmerter, diare, sår og blødninger, tannkjøttsår og munnsår, sår hals, feber. Den er også vanndrivende.

Last updated on 15 December 2020