Tyskermure (Potentilla thuringiaca)

Det har vært flere stille, kjølige og fuktige netter, og selv de vanligste planter får et ekstra strøk av naturens fantastiske mangfoldighet. Naturen utfolder seg og fremviser de mest utrolige og delikate manifestasjoner i dette tilfellet i form av duggdråper på kronbladene til tyskermure (Potentilla thuringiaca).

Her er den oppadstigende solen sakte i ferd med å varme opp og tørke bort dråpene, noe som ikke er så vanlig fordi det normalt alltid er et vinddrag i luften med nok styrke til å få blomsterstengelen til å svaie tilstrekkelig til at dråpene begynner å rulle og dette borti nabodråpen og dermed en kjedereaksjon som renser alt av duggdråper.

Til den som vil og kan – naturen er full av gratis skjønnhet som får en til å kjenne undringen og takknemligheten svelle opp i en – for hvem lages dette vakre til? Ingen! Det er bare – uten ønske eller krav til hverken oppmerksomhet eller rangering!

Tyskermuren kjennetegnes ved at den har noen virkelig store og kraftige 6-7 fingrede blader neders ved bakken og roten. Dette kraftige og flotte individet vokser i en gruppe på sydsiden av tomten til Tone i nummer 2.

Naturlig utbredelse i Sentra- og Øst-Europa til Sibir og Tyrkia, Sakhalin.

Tyskermure (Potentilla thuringiaca)

Sandbukta, 1420 Svartskog, Norway

Last updated on 2 July 2024