Stjertmåler (Ourapteryx sambucaria)

En sen julikveld. Sommerens nesten evigvarige lys overvinnes igjen av mørket – på tide å slå på innelyset.
Med lyset kommer mange sommerfugler som enten treffer døråpningen eller vinduene. Denne kom seg inn og la seg i karmen lenge nok til at jeg fikk tatt et bilde og funnet ut hvilken art det var.

Hadde det ikke vært for disse uheldige innflyvningen ville jeg ikke ant at de fløy i området, for om dagen er de ubevegelige på et underlag de går helt i ett med – altså tilnærmet umulige å se.

Heldigvis fikk jeg sluppet den uskadet ut, og ikke lenge etter slukket jeg lysene og døren så det ikke kom inn flere som jeg kanskje ikke ville finne før de var døde bak en sofa eller i vinduskarmen.

Stjertmåleren er virkelig stor og unik i formen – ingen andre jeg vet om har stjerter, så den er umiskjennelig. Larven har et begrenset utvalg vekster den lever av, der kun kaprifol og hyll vokser i området. Vanlig hyll vokser rikelig, mens svarthyll er det kun 3 eksemplarer av som jeg vet om. Kaprifol vokser vilt her, og både i min og naboens hage er det rikelig med ulike kaprifolarter. Bergflette (eføy) er den tredje planten den lever av – den vokser kun i hagen til en eiendom noen hundre meter lenger ned mot Ingierstrand.

Last updated on 15 December 2020