Enghumleblom (Geum rivale)

Flott i blomstring og likeså i perioden før frøene er modne som her. Når frøene er modne er det ikke lenegr så stor glede å komme for nær, for da setter hakene seg fast i ull og andre stoffer som den hakete delen av en borrelås kan sette seg fast i. Har du hund og går i en eng med modne frø, kan det bli litt av en jobb å fjerne frøene etterpå. Fleece og ulltøy vil frøene også feste seg til.

Naturen har for uendelig lang tid siden funnet frem til at å lage frø som hekter seg på dyr gir stor spredning og overlevelsesmuligheter. Vi mennesker har med borrelåsen kopiert naturens oppfinnsomhet – som med så mange andre av naturens løsninger. Forskjellen er at vi ønsker at låsen skal holde lenge og etter gjentatte ganger. Naturens løsning holder lenge nok til at frøet med stor sannsynlighet er langt fra morplanten.

Last updated on 15 December 2020