Kratthumleblom (Geum urbanum)

For de som har hund er kratthumleblom (Geum urbanum) umulig å ikke komme i kontakt med, da frøkapslene bruker borrelåssystemet til å fraktes til nye muligheter.

Her vokser denne mildt sagt rikelig langs veien, og spesielt mye der hunden på død og liv skal inn i krattet for å markere seg – i en hannhund hjerne er det ikke godt nok å tisse inn i krattet med beina godt plantet på veien! Nei, man må da gå dypt og inderlig inn i kratt og kjerr før man marker.

Ut kommer en hund med frø over hele ansiktet og overalt ellers på kroppen. Det er lettvint å dra ut frøene og bare kaste de fra seg i landskapet, men da har kratthumleblomen i praksis vunnet og oppnådd akkurat det som var hensikten.

Bildet er fra en plante som er frødd av ovennevnte metode og er ved trappen til hovedinngangen på huset.

Naturlig utbredelse i Europa til Sentral-Asia og Iran, Nordvest-Afrika.

Last updated on 1 July 2024