Sjøisen slipper endelig taket

Vinteren 2009/2010 la fjordisen seg uvanlig tidlig, og først i kveld, 29. mars, var det tegn til at isen endelig skulle slippe taket. En kortvarig og intens regnbyge med kraftig vind satte isen i bevegelse. Sakte men sikkert ble isen flyttet med vinden nordøstover mot Oslo. I forhold til land ble isen dyttet litt på skrå, slik at isen skled innover mot land. Selv om farten var sakte, var den ustoppelig i kraft og etterhvert bygget det seg opp isfjell langs land hos naboen i sør.

Heldigvis var det ikke stålis som raste innover land, for da hadde bryggefundament og brygger fått seg skikkelig juling. Isen var tykk, men brøt lett i småflak og biter når den traff steiner og svaberg.

Når vinden løyet, trakk isen seg tilbake utover fjorden og videre mot Oslo og endelig var det åpent vann mellom isflakene. Med åpent vann kommer sjøfugl og deres myriader av lyder – endelig.

Last updated on 15 December 2020