Geitved (Rhamnus cathartica)

Geitved (Rhamnus cathartica) er en relativt vanlig busk som de aller fleste overser. Den vokser på fuktig grunn, gjerne sammen med korsved og trollhegg. Mange av skuddene ender med en torn, så videre vekst må da skje ved en eller flere sideskudd fra området rundt tornen. Geitveden kan minne om et vilt epletre som har spiret fra et frø, men vokser ujevnt og vinglete og blir etter få år et lite tre med knudrete bark og tett grenverk.

Bærene, som har 3-4 stener, ser ikke ut til å være noe for hverken fugl eller dyr, og de blir stort sett sittende til de tørker inn eller faller til bakken. Kanskje ikke så merkelig da hele planten er giftig. Sommerfugler har derimot ikke noe problem med giften, og flere arter legger egg på geitveden – sitronsommerfuglen er en av de.

Om høsten faller bladene av grønne som syrinen og oren.

Naturlig utbredelse i Europa til Vest-Sibir og Xinjiang, Nordvest-Afrika.

Geitved (Rhamnus cathartica)

Sandbukta, 1420 Svartskog, Norway

Last updated on 9 July 2024