Hvitkinngås - Barnacle goose (Branta leucopsis)

Den som har tråkket for nær et makrellterne (Sterna hirundo) rede vet hvor infernalske de kan være og mange har fått kjenne det sylskarpe nebbet i hodebunnen, eller til og med fått en dæsj avføring på hodet. Tenk da hvordan andre fugler som uheldigvis kommer for nærme et rede opplever det! Makrellternene nøler ikke med å drepe andres unger på de mest bestialske vis.

Et hvitkinngåspar med 4 små nøster trodde de kunne gå trygt i land på Fyrsteilene akkurat her, men ble møtt med et fjærkledt prosjektil som gang på gang stupte ned mot de voksne gjessene som måtte dukke for ikke å bli skadet. Av alle sjøfuglene som hekker på Fyrsteilene er makrellternene de mest hyperaktive og aggressive mot de som kommer for nær.

Gjessene beskyttet de små ungene etter beste evne og klarte å komme seg uskadet ned til sjøen, der de svømte bort i en bue for så å prøve ny ilandstigning lenger sør og bort fra luftagrepet.

De voksne håndterte angrepet sindig og modig og kom helskinnet opp til beitemarken de hadde sett frem til. Men der holder andre hvitkinngjess til, der de med unger er minst like aggresive som makrellternen, og da især hannen som er en eksjepsjonelt beskyttende og standhaftig partner.

Hekketiden på Fyrsteilene og andre sjøfuglkolonier er ekstremt turbulent og har mange dramatiske situasjoner og mange grusomheter der tilfeldighetene rår.

Det er hannen som tar støyten og står øverst. Den ble ringmerket CBN som unge 20.07.2016 ved Frognerkilen og ble observert hekkende på Fyrsteilene første gang i 2018. De kan bli over 20 år gamle, så kanskje den har mer enn 15 gode år igjen.

Hvitkinngås - Barnacle goose (Branta leucopsis)

Hvitkinngås - Barnacle goose (Branta leucopsis)

Den høres slik ut:Last updated on 8 July 2021