Gjersjøelven

Dette er en vakker og kortvokst elv med mange flotte områder, der dette nok er min favorittplass for landskapsbilder. Desverre har lokale krefter med ubegripelig naturfortåelse “ryddet” i gammeloreskogen på vestsiden fra båtopplaget og til øvre bro. Det ser helt forferdelig ut og hensikten fremstår helt uforlståelig. Nå er den smale lille sonen med oreskog langs elven blitt enda mindre – men hvorfor?

Om det ikke skulle være nok, har de sageglade funnet ut at det må “ryddes” lenger opp også. Der sto det et nydelig lindetre like ved verkstedet, som vokste på fjellet på østsiden og lente seg over elven som en gynge, der fugler kunne sitte og se på matfatet under. Videre oppover er det også beskåret det som vokser midt i elven. Men hvorfor? Er det for at ørreten skal få mer sol?

Det er ikke pent og det er ikke nødvendig. Naturen har en naturlig grense som er elven, og den vil styre vegetasjonen med sin varierende vannføring. Kan man ikke la naturen få være seg selv? Hvilke menneskelige interesser er det som har funnet ut at denne sårbare skogen må ha “hjelp”?

Enn så lenge er plassen på bildet et vakkert skue når løvverket kan dekke over de kritthvite pressenningen over båtene på den andre siden av elven. Dog kun når solen står i sør, for om kvelden og tidlig morgen faller lyset slik at du ser de hvite presenningene selv gjennom løvverket, så det er ikke mulig å få et landskapsbilde på disse tidene.

Jeg håper virkelig ikke at de samme kreftene får det for seg at heggetrærne, som du ser på den andre siden, må kappes fordi de henger helt ned mot vannoverflaten. Om det skjer vil det ikke lenger være mulig å se slike bilder som dette, for da vil den andre siden være en båtplass og ikke en vakker elvebredd!

Last updated on 13 March 2024