Stillits (Carduelis carduelis)

Stillits (Carduelis carduelis) er en fantastisk fargerik fugl som har holdt til i området gjennom hele året så lenge jeg kan huske. En vår hekket de også i hagen, men i år hekket de rett over Ingierstrandveien.

De bygger redet ytterst på en furugren, som man jo skulle tro blir en forferdelig dingleplass når det blåser. Men uansett vind og vær så sitter redet fast som limt. Redet på tomten fikk jeg fulgt godt med på. Treet står nesten åpent mot nordavinden og grenen pisket ukontrollert i vindkastene, og jeg undret på om fugleungene ville bli sjøsyke eller rett og slett falle ut. Men det var uproblematisk, og ungene vokste og tok til vingene som seg hør og bør senere på våren.

Stillits (Carduelis carduelis)

Furuen er en viktig bestanddel i livet til en stillits, for furufrø går ned i høyt tempo, som man kan se av bildene her. På denne tiden er ekornene bare opptatt av de grønne konglene som skal åpne seg neste år, så det er ingen konkurranse de imellom.

Strofene til de voksene og tiggelydene til ungene er karakteristiske og for meg en av mange vakre pludrelyder i naturen.

Den høres slik ut:


Last updated on 25 June 2024