Engtjæreblom (Viscaria vulgaris)

Vokser vanlig på skrinne og solrike plasser og er ikke til å ta feil av. Ta på de sorte delene av stengelen og du har gleden av å bli seig og klebrig på fingrene, vennlig hilsen engtjæreblom. Det er andre greier enn den menneskeskapte varianten!

En underfundig tilpasning, som sørger for at alt som kommer i kontakt av frø og små insekter enten sitter fast, eller blåser videre med en del sittende igjen i tjæren. Skadeinsekter som lus vil nok ikke ha store gleden av denne planten. Det finnest sikkert insekter som med letthet kan spasere over tjæren, og disse er sannsynligvis til nytte for planten.

Flyvende størrelser som sommerfugler, blomsterfluer og bier er selvsagt uberørt av dette.


Her sees stengel med tjære og dertil flortynne hår fra diverse frø som har festet seg.

Last updated on 15 December 2020