Dagen før blå måne

Det har vært kaldt i mange dager nå, men fjorden er ennå åpen og det blir tåke som fryser til rim på alt det kommer i kontakt med.

Det er bare på åskammen av Svartskog at det har blitt store mengder rim, lenger nede mot sjøen er tåken bare som vage dotter som beveger seg gjennom landskapet og bygger på rimkrystallene i landskapet. Mens det på Svartskogtoppen er rim på trærne fra bakke til topp, er det kun i toppene av de høyeste trærne ved sjøen som har grenene dekket av rim. Likevel kan det ikke måle seg med de mengende som på bildet fra Svartskogtoppen. Med mange dagers kulde og åpen fjord blir det fantastiske rimkonstruksjoner.

For oss mennesker er dette vakkert å se på, men for de som har dette som matfat er det virkelig vanskelige tider nå. Mange gråtrost ble igjen i høst. De valgte å fråtse i de enorme mengdene rognebær, men når så mange ble igjen ble også matfatet slukt raskt av gråtrostflokker på over 100 individer.

Nå sliter de med å finne bær og ikke minst plukke de frem inne i rim og is. Det er i tillegg kaldt, så de kan ikke spise mange bær før de blir kalde.. Har ofte sett trosten sitte som en oppblåst boble etter å ha spist bær eller frossent eple.

Blå måne er forøvrig en betegnelse som brukes når det er 2 fullmåner i en kalendermåned – denne gang i desember 2009.

59.782
10.755

Last updated on 15 December 2020