Svart åtselbille (Phosphuga atrata)

Etter en flere timers nydelig tur i skogen og Delingsdalen var jeg nesten hjemme og egentlig skulle man tro at dagen var over når det gjaldt “oppdagelser”. Men heldigvis bor jeg i naturen, og det helt inni huset, faktisk. Selv om denne er helt vanlig, har ikke jeg set den før, så for meg en interessant nyhet. Den tasset over veien i Sandbukta like før der asfalten slutter, og er her i forsvarsposisjon, med hodet vendt ned og innover fordi jeg kom litt nært på og kom borti den.

Den lever faktisk av snegler med hus, noe det er mange av her ute. Hvorfor den ikke også kan spise de mange nakensneglene er uklart, men slik er det nå en gang med naturens spesialister. I forhold til kroppen er hodet veldig langt og smalt, og det er nettopp for å kunne presse seg langt inn i sneglehuset og knaske i seg sneglen som prøver å trekke seg utenfor rekkevidde.

Det sto noen og ventet på at jeg skulle flytte meg fra veien, så jeg hadde ikke tålmodighet til å vente til den strakk hodet ut, så det blir ikke synlig her på bildene.

Last updated on 15 December 2020