Gullris (Solidago virgaurea)

Gullris (Solidago virgaurea) er vanlig og tallrik overalt, fra fuktig og skyggefult til skrint og solrikt. Fra veikant til skrinne knauser og skråninger.

En særdeles livskraftig plante, som om den får næring kan bli til flotte og tette individer. Et eksemplar vokser på et “hundehjørne”, det vil si der hunder ser det som særdeles viktig å gjøre fra seg store saker. Denne planten har vokst seg enorm, med 30-40 meterhøyre skudd og dertil utallige blomster. Litt hundebæsj gjør susen!

Viktig matplass for insekter og sommerfugler, men den er også medisinplante som inneholder vanndrivende stoffer, kan brukes mot nyre og prostataplager, forkjølelse, sår og en lang liste andre problemer.

Naturlig utbredelse i Vest-Europa til Sentral-sibir og Filippinene.

Sandbukta, 1420 Svartskog, Norway

Last updated on 27 June 2024