Blåveis (Hepatica nobilis)

Kanskje den som blomstrer aller først, for knoppene er klare alt før sneen er smeltet! Når bakken er brun og flat etter vinteren er det fantastisk å se blåskjæret fra blåveisblomstene. Enkelte steder her er det så mange at blåskjæret kan sees på lang avstand!

Planten kan enkelt spres med frøene, men det tar noen år før det blir blomster. Jeg har frødd mange og de slår lett rot. Først kommer et lite blad. Neste år kanskje et litt større, før de påfølgende årene viser flere og flere blader og blomster. Noen eksemplarer må være mange tiår gamle og har titalls blomster og like mange blader.

De færreste legger merke til alle blåveisblader og frø i skogbunnen etter at blomstringstiden er over. Kanskje like greit, for da er sjansen mindre for at folk graver opp og tar med seg planter.

Last updated on 15 December 2020