Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Denne vakre prikkperikumengen har nå blomstret en stund og det er færre knopper å se på blomsterstandene. Det kan godt hende det er noen firkantperikum innblandet her, men det er prikkperikum som er den dominerende.

Dette er en av flere plantearter som danner vakre enger på den skrinne øya Fyrsteilene. Blomsterengene starter fra våren med vinterkarse (Barbarea vulgaris) i april/mai, deretter med gressløk (Allium schoenoprasum) i mai, og aksveronika (Veronica spicata) i juni. Men over hele sommersesongen er det mini enger med mange andre arter som sloss tappert mot de invaderende artene.

Prikkperikum (Hypericum perforatum) skilles fra firkantperikum ved spisse begerblad. Prikkperkikum har i motsetning til navnet få eller ingen prikker på kronbladene og er ikke et kjennetegn. Derimot har firkantperikum mange prikker og er et kjennetegn for denne arten. Jeg aner ikke hvordan man har kommet frem til disse navnene, spesielt når firkantperikum heter spotted St. Johnswort på engelsk. Med en stor dose velvilje kan man tro at hensikten er med motsatt fortegn, altså at prikkperikum er uten eller lite prikker. Uansett – om du ser en perikum med mye prikker på kronbladene er det IKKE prikkperikum.

Naturlig utbredelse i Makaronesia, Europa til Kina, Nordvest Afrika, sørvest Sudan.

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Last updated on 20 June 2024