Ærfugl - Common eider (Somateria mollissima)

Her har ærfuglmor lagt seg til under et uthus – trygt for vær og vind, men nær der folk kommer i land. I motsetning til måker, som jo ikke er kamuflert, trykker ærfuglhunnen på redet og satser på at kamuflasjen virker. Hun forlater ikke redet før inntrennger er i ferd med å tråkke på henne, eller angripe henne. I dette tilfellet er det mennesker som uforvarende går langs sjøen og ikke ser ærfuglen, og ellers er det tankeløse hundeeiere som lar hundene sine løpe rundt – til tross for båndtvangen. Minken er en lystdreper som også truer ærfuglen, og blir hun for stresset vil hun ikke returnere til eggene.

Minken tok for seg for noen år siden, og det ble katastrofe på Fyrsteilene. Men etter kontinuerlig fangst i minkfeller har den siden det katastrofale året ikke kommet tilbake, med det resultat at antall hekkende ærfugl og andre sjøfugl har eksplodert på denne lille øya midt i Oslofjorden.

Den høres slik ut:
Related Photos