Drueblå kremle (Russula azurea)

En drueblå kremle (Russula azurea) i sin beste alder!

Kremlene kommer i en utrolig variasjon av farger, og skifter ofte fargetoner gjennom veksten. Jeg fant denne under et grantre i nærheten av en liten bekk, som drenerte en sumpete dam i åsen bak huset mitt.

En edderkopp har funnet et tilhodssted under hatten og kan forlate den når som helst, mens barnålene har festet seg til den klebrige hatten mens den vokste opp av bakken. Nå er været tørt og den slimete hatten er nå tørr og glatt å ta på. Men straks det kommer regn vil hatten igjen bli slimete.

På bakken rundt soppen ser du kremete avføring. Dette er resultatet av en av de mest mirakuløse prosessene i naturen – meitemark som konverterer død vegetasjon til den fineste jord. Og det helt gratis!

Mange sopparter hjelper trærne med å få tilgang til næring, mens meitemarkene spiser organisk materiale som blader, furu- og barnåler og ut i den andre enden returnerers det som den beste jorda du kan få.

En sunn plen, et blomsterbed eller en hage som helhet vil ha utallige meitemark. Lar du bladene ligge urørt på bakken om høsten vil du fort se at meitemarkene samler bladene i hauger. Det er utrolig å se hvor fort de samler de døde bladene og furunålene, trekker det ned i bakken og returnerer det hele som små hauger med fersk jord!

Hvis du ikke ser dette i hagen din, er den mest sannsynlig skadet av kjemisk gjødsel eller bakken er forurenset på andre måter eller så tettpakket at den ikke kan holde på nok oksygen til meitemark, og planter for den saks skyld.

For å bevise meitemarkenes fantastiske arbeid tar jeg de som er åpne for det på en liten tur til en sunn plen eller skog i nærheten når det er mørkt og fuktig om høsten. Og der hopper eller tramper vi! Vibrasjonene fra hoppingen skremmer meitemarkene til å trekke seg sammen, og med det høres kraslingen fra løvladene de jobbet med. Mange vil kanskje tro at raslelydene er mus eller insekter. For å finne ut av det er det bare å lyse med lommelykt og gå veldig forsiktig for ikke å forstyrre meitemarkene. Da vil du se utallige glinsende meitemarker i arbeid.

I Sandbukta er det en stor offentlig plen som der det står gamle bjørketrær som slipper store mengder løv om høsten. Om høsten er mild, vil meitemarkene klare å transformere nesten alle bladene til jord før frosten kommer. Om frosten er tidlig, vil de gjøre ferdig jobben til våren. Det vil ikke være et eneste spor av gamle løvblader!

Hvorfor rake plenen når man kan la meitemarkene resyklere bladene og forbedre jorden samtidig? Helt gratis! Vi må også huske på at ved å rake ødelegger vi utallige insektegg og overvintringsplasser. Livet er tilpasset høstens lag av døde blader. Vår besettelse i å ha en økologisk ørken av en plen må endres til å bli et sted til støtte for naturen!

Når du ser etter sopp der det er jord, se etter de kremete skittsnurrene – det er gaven fra våre hardtarbeidende meitemark.

Last updated on 10 July 2024