Ved første øyekast ser denne tjelden vital og sunn ut. Desverre lider den hvert eneste minutt av sitt liv!

Ta en titt på beina!

Tjeld (Haematopus ostralegus)
Nesten daglig kommer det menensker fra inn og utland og fisker langs Bunnefjorden. De gleder seg over naturen og nyter forventnigen om at de skal hente opp fisk fra sjøen. De tar med seg mat og fiskeredskaper og skal nyte det naturen har å by på – gratis!

Svært mange av disse fiskerne floker til fiskesnøret sitt, og klipper eller skjærer av floken og trer i en frisk line i sluken.

Tjeld (Haematopus ostralegus)
Men hva gjør de så med floken de ikke har behov for mer? Selvsagt putter de den, og alt annet søppel i en pose og tar det med seg til søppelkassen som står oppe langs veien. Eller hva?

Tjeld (Haematopus ostralegus)
Desverre gjør nesten alle fiskere uten unntakk det motsatte. De kaster snørefloken rett ned, der vinden blåser den til et tilfeldig sted, der det ligger helt til en fugl som finner sin mat langs vannkanten tråkker i det og begynner å trekke i en av de mange trådene som stikker ut. Det strammer dermed floken strammere og strammere rundt ben, vinge, hals eller nebb.

Tidligere denne sommeren fortalte en nabo at en grågås med unger var så innhyllet i fisketråd, at den ikke kunne gå eller fly. Heldigvis får man si, var den så immobillilsert at den kunne fanges, og med nitidig arbeid, kunne en og en tråd klippes bort, helt til den var fri. Heldigvis var ikke nervene gnagd over, så den kunne umiddelbart løpe og ta til vingene.

For denne stakkars tjelden vi ser på bildene her, er det en ganske annen historie, for den kan fly og den kan hinke og får i seg mat, men dermed er den også umulig å fange og hjelpe.

Foten er nesten sort nedenfor tråden, kanskje er det alt koldbrann. Jeg har tidligere sett tjeld med det ene benet kuttet på midten, andre har tærne strammet i en knyttneve som aldri kan åpnes.

Hvilke lidelser venter denne tjelden – kommer den tilbake neste vår? Vil den ha dødd av koldbrann, eller vil foten falle av i løpet av vinteren?

Heldigvis klarte et tjeldpar å fostre opp 2 unger i sommer, og det er lenge siden sist. Men det er nok kun et tidsspørsmål før begge roter seg inn i nylontråd, for tjelden kan bli mellom 20 og 30 år gammel!

All denne lidelsen fordi noen egosentriske fiskere mener naturen er en plass for utnyttelse og høsting av mat og samtidig er en søppelplass!

Må jeg sette opp bilder med tekst på hver en parkeringsplass for at de skal fatte hvilke konsekvenser ikke-organisk avfall har i naturen, og i dette tilfellet hvilke lidelser nylontråd og garn har når det blir kastet i naturen!

Related Photos