Såpeurt (Saponaria officinalis)

Såpeurt (Saponaria officinalis) er en storvokst nellik som vokser ved det digre asketreet i Sandbukta, langs veien i Sandbukta utenfor nummer 3 og sist men ikke minst en stor bestand under furutreet ved den lille parkeringsplassen rett før veien skråner ned og sydover til Sandbukta. Alle med dyp, næringsrik og fuktig jord.

Sistnevnte sto i fantastisk flor for få dager siden, så tok kantklipping alle unntatt de få som sto helt inntil furustammen. Vips var det slutt på en rik nektareng for insektene utover en ellers mager september.

Plantens navn kommer av at røttene tidligere har blitt brukt som vaskemiddel. Men planten er kanskje mest verdifull for sine medisinske egenskaper. Det er virkestoffet saponin som både skaper skumming ved koking og som har medisinske egenskaper. Selvsagt er det som i alle naturen vekster en mengde andre stoffer som eksempelvis vitamin C, harpiks og antioksydantene flavanoider (vitamin P).

Naturlig utbredelse i Europa til Kaukasus.

Såpeurt (Saponaria officinalis)

Såpeurt (Saponaria officinalis)

Såpeurt (Saponaria officinalis)

Sandbukta, 1420 Svartskog, Norway

Last updated on 30 June 2024