Åkerdylle (Sonchus arvensis)

Det vokser en stor bestand åkerdylle (Sonchus arvensis) på stranden til nummer 4, der enkelte er godt over 150 cm høye. De blomstrer til langt utpå høsten, og er viktige matstasjoner for sommerfugler, humler, blomsterfluer og en mendge andre insekter.

Med så lange stengler er nesten alltid blomsterkurvene i bevegelse – som en omvendt pendel. Det er svært sjelden at luften er så stille at de ikke beveger seg – det ser jeg tydelig når jeg står tett på. Selv om det bare er litt drag i luften av og til, så tar det en stund før bevegelsen er helt stoppet, og da er det gjerne nytt drag i luften.

Flotte blomster som altså ikke egner seg til plukking – med mindre man har en særdeles lang vase!

Åkerdyllen er full av kjertelhår, og derfor kalles den også for kjerteldylle av enkelte.

Naturlig utbredelse i Temperert Eurasia.

Åkerdylle (Sonchus arvensis)

Last updated on 30 June 2024