Kjerteløyentrøst (Euphrasia stricta)

Kjerteløyentrøst (Euphrasia stricta) vokser i tørrbakken i svingen opp til Bjørnsrud gård på Svartskog og skiller seg ut fra andre blomster i tørrbakken, så den er lett å se. Første gang jeg har observert denne i området jeg bor.

Den ligner veldig på gråøyentrøst, men kjerteløyentrøsten har ikke så tett med hår og de er heller ikke så lange. Kjerteløyentrøsten kommer i utgaver med og uten kjertelhår faktisk, så man må se etter tetthet og lengde på hårene om den ikke har kjertelhår. Om man ikke har med seg forstørrelsesglass duger makroobjektiv og 100% zoom på forhåndsvisningen på kameraet. Planten er så liten at alle karakteristika må forstørres ganske så mye.

Navnet øyentrøst kommer av at planten er i folkemedisinen brukt til diverse øyerelaterte problemer som irritasjon, sti, kløe, allergi, etc.


Alle kronbladene ser relativt hvite ut på de andre bildene, men det er et fiolett skjær i de, og noen av blomstene mer fiolette på samme plante som på denne.

Naturlig utbredelse i Europa til Sibir.

Last updated on 1 July 2024