Strandrug (Elymus arenarius)

Strandrugen er ulik alle andre gressarter med sine søvlblå blader. Den vokser i store grupper på stranden i Sandbukta og er utrolig livskraftig og vital. Selv nå i oktober skyter den rotskudd og er frisk og klar i alle blader.

Den vokser som den siste skanse mot sjøen og rotsystemet holder seg frisk selv etter lange perioder under høyvannet. Røttene er viktige for stabiliteten i sanden, og selv etter flomvann fra land og høyvann og bølger fra sjø, står alle standhaftig på sine plasser i påvente av sol og vår. Uten strandrug vill sanden ha flyttet mye mer på seg og erodert helt opp til trærne.

Som liten husker jeg veldig godt hvor utrolig ru og skarpe bladene var – som skikkelig grovt sandpapir og ikke noe godt å plukke eller leke med. Likevel jafser grågjessene i seg disse bladene – helt utrolig!

Last updated on 15 December 2020