Ringdue (Columba palumbus)

Ringdue (Columba palumbus) kommer tidlig og drar sent. Den har også flere kull, og dette er en unge som nettopp har forlatt redet i furuen med de to spettehullene. Her sitter ungen og tigger etter mat ved å klype litt med nebbet samt legge vingen over ryggen sin forelder.

Jeg trodde lenge at både egg og unger skulle snappes opp av de mange skjærer, kråker og rovfugler som sitter i toppen av den halvdøde furuen som var redets nærmeste nabo. Mange ekorn hoppet fem og tilbake på sine matsøk, men var aldri interessert i den store duen, og duen var tydeligvis så sjeldent borte fra egg og småunger, at de unngikk å bli redemat. I tillegg så jeg at duene brukte mye tid på å komme til redet og alltid fra undersiden, så kråker og skjører fant faktisk ikke veien ned til redeet de naturlige veiene ovenifra. Så “job well done”, for ringduene er ikke akkurat noen avanserte redebyggere ei heller aggresive mot kråker ellerskjærer.

Tomten er populær redeplass for ringduer og et tidligere høsthekkende par hadde rede i en annen furu, men der kom kråker og skjærer til, for der fant jeg ungene døde og halv oppsist på bakken under redet. De var bare dager unna å bli flyveduktige… En vår anla de rede i furuen nest nærmet hovedinngangen, men der ble eggene tatt, så det er mange feilslåtte oppfostringer mellom hver som lykkes.


Her serveres endelig maten.


Maten er inntatt og det er herlig med en lur!

Den høres slik ut:

Last updated on 2 July 2024