Sløke (Angelica sylvestris)

Blomstene lukter godt og er en magnet på insekter – fra humler, bier og blomsterfluer, til sommerfugler og biller. Om man tar tid til å sitte ved disse store blomsterskjermene en dag med sol, vil man se store mengder med insekter man nok ikke har lagt merke til tidligere.


Sløke ligner på kvann, men imotsetning til kvann er sløkeblomstene hvite og som på denne litt rosa og lukter godt.

Det vokser noen eksemplarer i kantsonen av plenen i Sandbutkta, i et kratt der bringebær og brennesle vokser i stort antall. De er alle omtrent 2 meter høye.
Grunnen er alltid fuktig og selv i de aller tørreste somre er det vann i grunnen. For noen generasjoner siden rente bekken fritt gjennom landskapet på det som i dag er plenen i Sandbukta, men etter andre verdenskrig skulle “villskapen” temmes, og da ble bekken lagt i rør og dekket til slik at man fikk en stor og uavbrutt plen. I dag er rørsystemet heldigvis i forfall og forhåpentligvis tar naturen tilbake det opprinnelige og da vil bekken være en uimotståelig kilde for dyr, fugler og insekte når sommeren er på sitt tørreste og varmeste. Tenke seg til så flott med en saftig og grønn slyngende bekk gjennom en brunsvidd plen! Da må plenklipperen kjøre i to omganger, men det kan ikke være noen unnskyldning for å åpne bekken!

Last updated on 15 December 2020