Gjøkesyre (Oxalis acetosella)

Gjøkesyre (Oxalis acetosella) vokser vanlig og tallrik i buskas og skogbunn som har mye lys før bladverket til busker og trær er fullt utvokst. Enkelte steder blomstrer den så rikt og utbredt at det kan se ut som hvitveis. Den blomstrer i kort tid, og man må vente til neste år for ny fotomulighet om det er vind og vått som i år. Her rakk jeg ikke redigere bildene før de var avblomstret, og neste sjanse til skarpere bilder er et år frem i tid.

Det er i dette tilfellet enda en ting jeg ikke så før ved redigering. På kronbladene er det knøttsmå insekter (et ca kl. 20, og den andre ca kl. 12 – begge ganske langt ute på kronbladet)! Kanskje spiser de pollen. Men det vare jo ikke lenge, så hvor blir de av etter avblomstring? Kanskje de heller venter på en humle eller et annet insekt de kan hoppe på…?

Som liten tygget jeg på bladene som smaker friskt og syrlig.

Naturlig utbredelse i Europa til Japan.

Sandbukta, 1420 Svartskog, Norway

Last updated on 30 June 2024