Gresstjerneblom (Stellaria graminea)

Gresstjerneblom (Stellaria graminea) vokser vanlig her, men de fleste overser nok denne om den da ikke vokser særdeles tett og riktblomstrende. Blomsten er mindre enn en lillefingernegl! Dette individet vokser noen meter fra stranden på en skrinn skråning, og er således godt synlig da det ellers bare er mose og gress. Nå i oktober er det heller ikke mange blomstrende planter.

Det er først på virkelig nært hold at man ser hvor vakker og skjør blomsten virkelig er. Det skal bare en velplassert regndråpe til før kronblandene blir skadet. Et nærbilde etter en regnskur ville ha avslørt en mydler av hull og rifter og et blekt gjenferd av en blomst i tørt vær.

Når det i fravær av regn i tillegg blir netter med dugg, vises et fantastisk kunstverk av dråper og lys som kun lever til et vindpust eller et dyr kommer borti planten. Faktisk er dette kun synlig med nærfoto for selv om jeg setter meg på knærne foran blomsten, er den så liten at det bare såvidt kan skimtes at den er våt.

Naturlig utbredelse i Europa til Sibir og Himalaya.

Gresstjerneblom (Stellaria graminea)

Last updated on 2 July 2024