• Aperture: ƒ/32
  • Camera: NIKON D700
  • Taken: 20 August, 2009 16:30
  • Focal length: 105mm
  • ISO: 1600
  • Shutter speed: 1/60 s

2009 har vært helt tomt for veps, mens fjoråret var det invasjon – merkelig… Tidligere år har jeg med undring sett at biene forsvant, mens humlene så ut til å bli flere og heldigvis tilsynelatende i stand til å ta over for bienes pollineringsarbeid. I år har derimot biene kommet tilbake for fullt og de mange smørbukkene har vær oversvømt av biene.

Mon tro om biene her overlever i årene fremover? I resten av verden dør biebestander etter biebestander og man vet fremdeles ikke hvorfor. Jeg har min formening om at monokulturer av planter og jordbruk og for lange avstander til variert kosthold gir for lite næringsmessig mangfold og åpner for et annet mangfold av plager og helsemessige konsekvenser vi ikke tidligere så når biene hadde et rikholdig og mangfoldig landskap å brøfø seg på. Dette er selvsagt ikke eneste årsak, men jeg tror det er en viktig årsak til bienes store nedgang.

Tenke seg til hvordan mennesker tar disse pollinererne for gitt! De færreste bymennesker fatter at mye av maten de kjøper i butikken er der kun fordi vi har insekter som pollinerer! Biene flyr og flyr utrettelig til de dør og hver og en sørger for at enorme antall blomster er pollinert og i stad til å bære frem frukt. Mat er uendelig lite verdsatt av mennesker! Uten biene vil nok flere få et mer ydmykt forhold til maten vi kjøper.

I enkelte land har tapet av pollinerere gått så langt at mennesker nå må håndpollinere! Dette skjer bla i Kina. Tenk hvilket arbeid det er å polllinere! Først når mennesker må gjøre dette arbeidet for hånd går det opp for menneskeheten hvilket ufattelig arbeid disse små insektene gjør – av seg selv og uten betaling. Vi er avhengige av de, men kun et uendelig liten del av verdens befolkning vet om det! De gidder ikke å se, eller tenke på sammenhengene de er en del av!

Honningbie (Apis mellifera)

  • Aperture: ƒ/32
  • Camera: NIKON D700
  • Focal length: 105mm
  • ISO: 1600
  • Shutter speed: 1/60 s

Related Photos