Brekant ved Nordaustlandet

I over et døgn kjørte vi langs denne brekanten som går langs store deler av Nordaustlandet. Det sier noe om dimensjonene! Det er Bråsvellbreen på bildene, men lenger nordover var det Austfonna som regjerte.

Dette var en av de få gangene man kunne seile gjennom Hinlopenstredet og helt rundt Nordaustlandet, og altså godt nord av 80. breddegrad og til Sjuøyene.

Smeltevann fosset over brekanten overalt – bare på dette bildet er det 12 fosser! Og vannet var av beste årgang og renhet – innkapslet i is i hundrevis og kanskje tusenvis av år!

Kapteinen var av den uredde og erfarne typen, så han styrte like godt båten helt oppunder en av fossene, slik at besetning og gjester kunne fylle opp kar og krus med brevann, eller ta seg en dusj om behovet var der! Kanskje viktigst av alt – få skylt bort saltet på dekk.

Legg merke til hvordan personen i baugen holder ut en kanne som hun skal fylle med brevann! Ikke helt klar over hva kapteinen har i tankene, og helt klart undervurdert hvor stor fossen egentlig er (ikke akkurat vann som ut av en kran).
Brekant ved Nordaustlandet

Her holder “kannefylleren” og resten av de vågale på å spyles ned, og flykter etterhvert til tryggere deler av dekk.
Brekant ved Nordaustlandet

Det ble ikke så mye brevann i kanne, men desto renere dekk! Kapteien var ihvertfall fornøyd!

79.233081
23.422852

79.843346
24.609375

Last updated on 15 December 2020